In Memoriam: 15-6-2017 Jan Paulussen

Woorden schieten tekort nu wij toch nog vrij onverwacht afscheid moesten nemen van onze erevoorzitter Jan Paulussen. Als jongste zoon van de gerenommeerde Bergeijkse familie Paulussen trad hij in de voetsporen van zijn vader die van 1915 tot aan zijn pensioen in 1950 de eerste directeur was van de Bergeijkse zuivelindustrie. Onder de leiding van zijn vader groeide ‘het Stoom’ uit tot een wereldbedrijf van naam en faam.
In de voetsporen van zijn vader betekent dat Jan Paulussen met altijd vooruitziende blik niet alleen oog had voor de welvaart maar vooral ook het welzijn van de Bergeijkse gemeenschap. Zo sprong Jan junior in 1996 in de bres toen de subsidie voor het Eicha Museum, de schatkamer van de Bergeijkse archeologie, in het gedrang kwam.
Binnen enkele dagen was er rondom hem en zijn vrouw Netty een Vriendenkring van meer dan honderd vrienden die ervoor zorgden dat er een breed draagvlak vanuit de gemeenschap ontstond en het Eicha Museum, als streekmuseum voor de Brabantse Kempen, kon voortbestaan.

Jan was het boegbeeld van de Vriendenkring, waarvan voorzitter van 1996 tot 2016. Nog maar een jaar geleden, op 27 mei 2016 werd hij bij zijn aftreden en ter gelegenheid van de twintigste Vriendenreis tot erevoorzitter benoemd. Weliswaar op zijn leeftijd van 88 jaar volgde hij tot op de dag van zijn overlijden, donderdag 15 juni 2017, niet alleen de ontwikkelingen van het museum maar zijn universele belangstelling kende geen grenzen, wereldwijd.
Wij zullen door zijn overlijden niet alleen onze erevoorzitter missen, maar vooral een Vriend, een Vriend met een hoofdletter.

Wij wensen zijn en ook onze Netty, zijn kinderen en kleinkinderen veel sterkte bij dit afscheid uit ons midden. De naam van Jan Paulussen zal voor altijd een ereplaats hebben in de eregalerij van allen die de geschiedenis Bergeijk onvergetelijk hebben gemaakt.

Bestuur Vriendenkring Eicha