Een nieuwe toekomst voor het verleden in het Eicha Museum

Op initiatief van stichting Vriendenkring Eicha is vanaf oktober 2019 een werkgroep actief om een doorstart van het Eichamuseum in het Teutenhuis mogelijk te maken. De werkgroep bestaat uit Anja Tils (voorzitter), Thea Claes (secretaris) en de leden Cor Munsters, Frans Smolders, Huub Gijsbers, Jos Smeets en Kees Gijsbers. In de loop van februari 2020 wordt deze werkgroep het nieuwe bestuur van het Eicha Museum.

Na het vertrek van de VVV en het museum De Sigarenmaker is het Eicha Museum de enige gebruiker van het Teutenhuis. Bovenstaande ontwikkelingen brengen nieuwe uitdagingen en kansen met zich mee en zijn ook aanleiding voor nieuw enthousiasme om het Eicha Museum naar een nieuwe toekomst te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met het bestuur van Kempenmuseum De Acht Zaligheden in Eersel. Als start van die samenwerking wordt er komend voorjaar een wisseltentoonstelling ingericht met het houtsnijwerk van Jean Franken.

Onze vrijwilligers werken momenteel met veel plezier aan de herinrichting van het Teutenhuis. Op de bovenverdieping aan de linkerkant is nu meer ruimte voor het restaureren en presenteren van archeologische vondsten. Rechtsboven komen regelmatig nieuwe wisseltentoonstellingen over allerlei onderwerpen die te maken hebben met de cultuur en de geschiedenis van Bergeijk. De benedenruimte (voorheen de ruimte van de VVV) wordt ingericht voor het Teutenverhaal dat door de Heemkundekring Bergeijk nieuwe vorm en inhoud krijgt. In die ruimte komt ook de balie en de ontvangstruimte voor bezoekers. De leskisten voor de basisscholen worden vernieuwd en voor bezoekers worden arrangementen en rondleidingen georganiseerd.

In de toekomst gaan we de horizon verbreden door samen te werken met de stichting Rietveld & Ruys en andere musea en partners in Bergeijk en de Kempen. Uiteindelijk willen we komen tot een Cultuurhuis waar de rijke cultuurhistorie van Bergeijk e.o. zichtbaar wordt. Om dat allemaal te realiseren zoeken we nog meer enthousiaste vrijwilligers die tijdens de nieuwe openingstijden van het Teutenhuis gastvrouw/gastheer of gids willen zijn, of op een andere manier hun bijdrage willen leveren zoals bij onderhoud, planning, websitebeheer en pr. Belangstelling? Neem a.u.b. contact op met Frans Smolders (0497-572563 of 06-30512390) of loop op een donderdagmorgen even binnen in het Teutenhuis, Domineestraat 8a in Bergeijk.

U bent van harte welkom!